Elisabeth Melander.se

Så avslutades detta årets Frälsarkranskonserter med en underbart rolig och härlig gårkväll i Helsingborg och Gustav Adolf kyrkan tillsammans med kyrkans körer!!
Samarbetet med körledarna Sofie och Mia gav mersmak, kul!!!

På Falsterbo Jazzklubb som en del av Höllvikens jazzfestival svängde vi loss i onsdags 14/10 med min och Jan Allans jazzkvartett, tillsammans med Martin Berggren och Lasse Lundström. Det blev verkligen en härlig kväll med en lyssnande och intagande publik, där musik både från den traditionella och moderna jazzrepertoaren blandades med egna kompositioner och mycket improvisationslust och glädje.

Jazz med Norrländsk touch.
Fredagen den 9 oktober i S:t Johannes nattkyrka i Malmö centrum, hade vi vår premiärkonsert för ”Blå toner i den blå timmen” med min jazzkvartett tillsammans med den fantastiska jazztrumpetlegenden Jan Allan. En stämningsfull och magiskt musikalisk kväll med kyrkan upptänd av levande ljus och en härlig publik som verkligen visade sin uppskattning.

Förra söndagen hade jag, Cia och Martin konsert i Allerums kyrka och idag gästade vi Sankta Maria kyrkan i Helsingborg.
Helt fantastiskt och vilken publik!!
Det är en otroligt varm och uppmuntrande känsla alla dessa konsertbesökande människor ger tillbaka till oss, känner mig ödmjukt tacksam!

Sitter här när klockan har tickat över från måndag till tisdag och funderar över den fantastiska och historiska upplevelse jag har fått vara med under helgen…
I söndagskväll gästade vi en välfylld Vårdsbergs kyrka i Linköping med vår konsert ”Med röst, ord och ton som guide genom Frälsarkransen” med den stora äran av att ha hedersgästen och skaparen av Frälsarkransen, Biskop Martin Lönnebo på parkett! Att jag från min programidé start fick hans godkännande och välsignelse var stort och att sedan få ta emot hans rika uppmuntran och värme efter konserten i söndags kändes magiskt!

Frälsarkransen 20 års jubilerar i år och har nu sålts till en miljon människor över hela världen.
En Frälsarkrans blir vad vi gör den till, de olika pärlorna får olika betydelser genom livets skiftningar.
Den kräver inget mod - eller ens en Gudstro.

Längtar efter kommande vecka med välbehövlig semester, förhoppningsvis blandat med lite musikalisk inspiration…

Vaknar med en glad och tacksam känsla i magen efter gårdagens konsert i en fullsatt Allhelgonakyrka i Råå med dästaste Martin Berggren och Cia Weissenrieder!!! Publiken var underbar och stämningen under konserten var magisk!

Såhär dagen efter vår konsert i fullsatta Burlövs vackra gamla kyrka, kan jag bara konstatera, att jag är otroligt tacksam och stolt över att få förmedla tankar och sånger runt Frälsarkransens pärlor tillsammans med mina finaste medmusikanter Cia och Martin!!!

Redan på måndag är det dags igen i Allhelgona kyrkan i Råå kl.19.00 - Välkomna dit!

ÄNTLIGEN!
Pustar ut efter två veckors fixande med kraschad dator och havererad hemsida …
Är glad att min hemsida nu är uppe igen!!!

Såå glad och tacksam över att kvällens konsert i den vackra Mariakyrkan i Båstad blev lyckad! Sommarsol och värmebölja utanför, svalare inne i kyrkan. Mattias Fagius är en lysande musikalisk cellist och Martin spelade som vanligt helt gudomligt!
Tacksam igen!

Ikväll har jag min första konsert efter senaste operationen. Cia är på semester så vi har vick på cello, det känns extra spännande och pirrigt.

Ja, så var det dags IGEN …
Idag genomgick jag ännu ett operativt ingrepp i Lund på mitt stämband, eftersom det inte fungerar tillfredställande.
Är förhållandevis pigg och har denna gång kunnat prata redan första dagen, om än med en mycket basig stämma … sällar mig till barytonläget.
Nu väntar en tuff rehab period med mycket övning och uppladdning inför sommarens konserter. Hoppas hoppas det lyckas fult ut denna gång!!!!!

Precis hemkommen från Musikhögskolan efter en super bra CLUB GIG redovisningskonsert med mina studenter!!
Roligt kunna notera och konstatera hur mycket de utvecklats under läsåret som gått och riktigt glad för alla de fantastiska musiker som kompat!

Workshopdag med Kirsebergs Gospelkör ”Gospel Glow”. Det var många år sedan jag var solist med kören och det var roligt att träffa några som fortfarande var kvar och som jag kände igen. Jätte kul, svängigt och trevligt!!

Igårkväll hade vi vår Frälsarkranskonsert i S:t Petri kyrkan i Klippan tillsammans med Kelas gospel under ledning av min systerystervän och kollega Anna Hiltunen.
Det var bara sååå roligt och härligt !!!
Kyrkan var helt magisk och vilken ”prästinna” .. underbar kvinna!
Tacksam!!

Ett spännande gig på Villa Ravenna ikväll med Martin på piano!
Underhållning för Obama´s sändebud och Judiska församlingens ordförande med gäster.


Ikväll gästade vi med Frälsarkranskonserten, vackra Svedala kyrka, det blev en riktigt fin stämning!

Kärt återseende med Martin och Cia i Landskrona och så kul att få spela tillsammans igen!
Hann med en pratstund och krama om några gamla fina vänner, Pia och Gregor som jag lovade addera på min prof. fb sida … hm … Har bara inte haft tid, så den har legat lite undangömd en tid, nu får jag faktiskt skärpa mig ordentligt under sommaren.

Vilken super konsert det blev igårkväll i en fullsatt stor pub!!
Härligt att få krama om alla och att bli välkomnad tillbaka.
Nu mot Helsingfors och flyget nästa mot Kphmn.

Ytterligare en grymt härlig dag med dessa sångare och musiker som nu laddar inför kvällens pubkonsert !
Så många fina och trevliga människor jag fått möta under dessa dagar och spännande att prova både gamla och nya idéer som uppskattat togs emot.

Vilken dag och vilka fantastiska sångarstudenter och musiker! Glad över all uppskattning och över att vi ska ses ännu en dag, imorgon.

Nu är jag äntligen framme i Jakobstad i Finland och har precis checkat in på det anrika Stadshotellet.
Minna hämtade upp mig i Helsingfors, ett kärt återseende.
Det blev en kväll med trevliga möten på restaurang och sedan isäng.
Laddar inför masterclasses på Novia under två hela dagar….

Workshopkväll med Svedala Gospelkör - jätte kul, härliga och duktiga!!

GOTT NYTT 2015

NYTT ÅR och NYA MÖJLIGHETER !!!

”Ge dig tid att lyssna inåt” (G K Swärd)
”Varje människa behöver bli hörd,bekräftad, delaktig och respekterad” (G K Swärd)
”Idag lyckades jag kanske inte med allt jag föresatt mig. Jag försöker imorgon igen! (G K Swärd)


Ikväll har jag för första gången varit med vid den traditionella blandade julkonserten för välgörenhet i Hököpinge kyrka.
Ett brett och blandat program med många fina röster och sånger, både av solister, mindre ensembler och körer.
Det blev det sista engagemanget för detta år, så imorgon firar jag min födelsedag och att det nu är juluppehåll från jobbet och bloggen.

Jag önskar er en riktigt GOD & FRIDFULL JUL!

Igår reste vi låååångt … till Kalmar, i en trång mindre ”buss”, som visade sig vara en större bil …
Välkomnandet i Kalmar Domkyrka var fantastiskt och konserten blev riktigt bejublat bra!
Vi tackade ja till att komma tillbaka under 2016 och lägga till den fina kören, det ska bli roligt.
Tacksam är ordet!

I Heliga Trefaldighetskyrkan i Malmö har de hela denna helg haft temat ”Frälsarkransen” och där finns även alla glaspärlor i storformat utspridda i kyrkfönstren, så vackert!
Hade lite problem med ljudet och hörslingor, men det blev ändå en fin konsert. Mamma var nere på besök och även kära vänner och kollegor vara närvarade, roligt och lite extra pirrigt. På bordet hemma stod sedan den vackra buketten av rosa rosor jag fått av nära kollegor i mer än en vecka.

Workshopdag i Arild med Helsingborgs ”Maria Gospel” - Kanon kör, svängigt, kul och riktigt ösigt!!!

Hemkommen efter en otrolig resa med ”Star Music Cruise” Kphmn - Nice - Korsica - Rom - Kphmn!!! 300 gäster - massor med musik! Svenska artister, sångare, musiker, band, afrikanska ”Star choir”, upplevelser, överraskningar, god mat och dryck.

Att sedan få återse Cinnecitta Filmstad i Rom, där Carola vann Eurovisonsfestivalen med ”Fångad av en stormvind” då jag körade tillsammans med Maggan Nilsson och Staffan Paulsson - Yeah!
Upplevelsen blev ännu lite större och mäktigare av att jag fick göra ett framträdande just på Cinnecitta för bl.a Anita Ekberg som var ”Guest Of Honor”! Att få hennes, påvens cardinal; fader Fosbury med följe och allas uppskattning värmde stort!

Ikväll hade vi konsert i Mellan Grevie kyrka och vilken akustik - wow!!!
Hela kyrkan var fullsatt med många vänner, grannar och bekanta, jätte roligt!!!
Det blev sedan ett nattdopp i grannens pool med lite bubbel i hand, ljuvligt!!!

Jaaa … det blev en jätte fin konsert!!!! Alla vi tre känner oss nöjda och glada och jag känner mig oerhört tacksam över att ha kunnat genomföra konserten.
Kul att gamla studenter och kolegor var där! Nu några dagars andhämtning till nästa konsert innan Malmö - Boden med bil.

Premiärdagen för Frälsarkranskonserten! Oj, så spänd och nervös jag känner mig …

Repetitionsstart med Cecilia och Martin inför konserterna ”Med röst, ord och ton som guide genom Frälsarkransen”.

Väldigt pirrigt för mig att känna om den teknik jag byggt upp håller trots att rösten inte är 100% ok?

Sedan flöt jag bara med när jag hörde dessa båda mina underbara musikanter spela de arrangemang jag och Martin satt samman till detta program. Vilken upplevelse att få musicera igen efter så lång tid utan att kunna sjunga!

Det kändes också som om programmet skulle kunna fungera i sin helhet precis så som jag tänkt, så nu gäller det att ladda inför kommande premiärkonsert i nästa vecka.

Efter konserten i september 2012 upptäcktes att den långdragna infektionen och de andningsproblem jag haft under hela sommaren var en Mycoplasma lunginflammation.
Det tog hela hösten 2012 att få ordning på mina lungor, så där blev det ett tomt, svart hål.

Jag hade under flera år innan känt att mina stämband inte fungerade fullt ut och jag fick efter många turer veta att jag hade en medfödd defekt på mitt ena stämband.
Det blev flera operativa ingrepp med månader av rehabilitering fram till sommaren 2012, där jag inte kunde hålla mig från att musicera längre, även om rösten inte fungerade 100%. Det kostade mycket oro, energi och kraft, men det blev en jätte härlig sommar med dessa goa´musiker.

I kapp med att lunginflammationen eskalerade krackelerade mina stämband och det ledde fram till att 2013 fick bli ännu ett år av operativa ingrepp, återhämtning och kraftsamlingar. Dessvärre lyckades inte operationen så bra denna gången och på våren 2014 var det så dags igen … jag blev bättre, men inte helt bra. Resterande del av våren och sommaren fick gå i rehabiliteringens och återuppbyggnadens tecken inför den inplanerade första Frälsarkranskonserten ”Med röst, ord och ton som guide genom Frälsarkransen” i slutet av juli.

Det är bara att konstatera; rösten är ett levande instrument.

Åh, så roligt det var att sjunga med Gislaveds storband och att musicera tillsammans med min ”favvo” Mr trumpetplayer Jan Allan, han är bara bäst!!!
Visst jag fick ta i från tårna med min hesa stämma, men det gick ändå bra tack och lov.

Nu blir det lite ”go´tjöt” (jo, jag bodde i Götet under sju års tid, så man lär sig) med min ”favvo” över en middag och en öl, innan John Blund stänger ögonen för denna dag.

Vaknade imorse och var jätte dålig, ont i halsen och hosta. Det är något som inte står rätt till och jag förstår inte vad det är för fel, jag som bara brukar vara förkyld 1-2 gånger om året. För att skaka av mig lite oro, gick jag en längre promenad innan det snart blir dags för lite sångövning och rep inför kvällens konsert.

På väg till Gislaved för att repa med storbandet och Jan Allan inför konserten imorgonkväll. Känner mig lite sämre i luftvägarna och hostar fortfarande mycket, så nu får jag allt kolla upp detta nästa vecka. Längtar efter att få krama om min ”favvo”!

Igårkväll hade jag och Tompa ett riktigt roligt gig på ”Årstiderna By The Sea”,
vi spelade många goa låtar och som vi busade …

Ja så har vi då haft vår turnéavslutning i vackra Bjärreds kyrka, fantastiskt roligt med härlig publik och många kända ansikten!
Nu känns det väldigt bra att få lite välbehövlig vila och semester, inte minst för rösten efter denna förkylnings- och hostperiod.
Ser fram emot lite skumpa och en god avslutningsmiddag tillsammans när vi kommer hem till Malmö igen.

* Fick ett vackert armband som gåva på vägen hem, Frälsarkransen!

Glad över att gårdagens soliga konsert ändå gick bra, trots problem med rösten! Roligt att se flera gamla bekanta i publiken och igen träffa Christians fru och barn. Alla vi tre är nu på väg till flyget för att snart landa i Malmö och på studs köra ner till Karlshamn där vi ska ha vår näst sista konsert ikväll.

På flyget mot Stockholm. Känner mig lite hängig och ordentligt hes av ihållande infektion som inte vill ge med sig, trist när man är sångare.

Imorgon åker jag och Mike med morgonplanet för konsert i Stockholm. Ser fram emot att träffa Maria Nordenback!

Det blev en härlig och glädjefylld konsertkväll i Mölle kapell med solen som lyste in genom kyrkfönstren.

Konsert ikväll i Mölle kapell, vilken liten pärla! Har hunnit bekanta mig med detta kapell några somrar innan och längtar verkligen efter att få presentera denna trakt och denna lilla kyrka för Mike och Christian.

Det blev en härlig Sommarkvällskonsert i Vällingbykyrkans vackra atrium trädgård! Imorgon flyger Mike och jag tillbaka till Malmö för en dryg veckas semester innan denna sommar turnéperiod är över.

Mike och jag på väg till Stockholm för ”I hjärtats namn” konsert imorgon i Vällingby kyrka.

Gårdagens premiär för mitt nya band EM Jazzappear blev riktigt lyckad och jag känner mig både stolt och glad och mycket trött. Rösten fortfarande inte ok och nu går flyget om någon timme till Stockholm för nästa konsert ”I hjärtats namn” men nu har jag några dagars vila innan nästa konsert. Känner mig så tacksam och privilegierad över att få musicera tillsammans med dessa fantastiska musiker!

Vaknar med lite luftombyteströtthet och förbereder mig inför dagens långa rep med gänget i Jazzappear. Det är en hel del musik och arrangemang som ska sättas ihop inför vår premiärkonsert imorgon på ”Malmö Beach”. En kortare video med en av mina låtar har kavlats upp på storbildsskärm under veckan som gått, kul. Förväntan hänger i luften både ifrån oss och publiken.

Christian tog flyget hem till Stockholm medan jag tillsammans med Mike flög till Malmö … Hemma igen! Förkyld och trött men glad och tacksam över att ha kunnat hålla ihop rösten under dessa dagar. Imorgon rep med min nya grupp EM Jazzappear, det ska bli riktigt spännande. Så nu blir det snabb uppackning och sedan John Blund.

Gammelstads kyrka eller Nederluleå kyrka som den också heter - vilken prakt !!!
Det var en fullsatt kyrka och stämningen härligt hjärtlig, när vi ikväll avslutade vår Norrlandsdel av turnén med ”I Hjärtats namn”. Vilka dagar vi haft här uppe i mina hemtrakter!! Jag hade hunnit dra på mig en dunderförkylning i mellandagarna, men med lite nässpray, hostmedicin och alvedon går det mesta … Bye bye .. mitt älskade Norrland och Norrbotten!

OJOJOJ- vilken fin recension från konserten igårkväll i Överluleå kyrka, bara sååå glad!!! Min älskade mamma och pappa och Britt-Louise fanns med i publiken tillsammans med många andra nära kära och vänner, mitt hjärta värms!


En fantastisk sommarkväll i hjärtats namn!
Elisabeth Melander sång, Mike Hamilton saxofon och Christian Mjörndal elpiano


Vissa konserter är väldigt svårrecenserade. Lördagens konsert i Överluleå kyrka var definitivt en sådan. Elisabeth Melander, Mike Hamilton och Christian Mjörndal bjöd all på sådana extraordinära insatser att superlativen inte riktigt räcker till. Som recensent gäller det att kunna variera sig med de  adjektiv man strösslar sina texter med. Men här är det bara att fyra av det tunga artilleriet direkt.

Alla tre medverkande ger en rysningar i kroppen ifrån första tonen som håller i sig hela kvällen igenom. Elisabeth Melander har en välkomnande värme i sången som fyller upp hela kyrkan med hennes sagolika klangbotten i hennes naturliga röst. Inte sedan Alice Babs glansdagar har något likande hörts i en kyrka.

Mike Hamilton bjuder på själfullt saxofonspel av sällan hört slag. Han spelar med en sådan glöd och intensitet att det känns som att kyrkans väggar skall bågna och taket lyfta. Lyssna bara på hans solospel i Oh happy day och Amazing grace samt det inledande solot i Gershwins Summertime där han ihop med Elisabeths vokaliserande firar storartade triumfer.

Christer Mjörndal är en superskicklig ackompanjatör som bjuder på elektrifierande elpianospel som både är svängigt och lyhört i samspelet med sång och sax.

Materialvalet är varierat. Alltifrån Brenda Russels softrockklassiker från 80-talet Get here via Michael Ruffs känslosamma More than you’ll ever know till svenska visklassiker som Olle Adolphsons Det Gåtfulla folket och Toots Tihlemans och Hasseåtages Bedårande sommarvals. Alla i hudnära tolkningar.  Men kvällens största ögonblick är otvivelaktigt när Elisabeth känslosamt vittnar om sorgen över sin egen barnlöshet och framför Micke Litwolds och Peter Bertilssons oerhört vackra Tårar från himlen i ett framförande som inte lämnar någon oberörd.

Avslutar kvällen gör en vacker version av Louis Armstrongs eviga What a wonderfull world och som extranummer en tidlöst taktfast tolkning av When the saints go marching in där publiken får vara med. Ett fantastiskt avslut på en fantastisk sommarkväll. Konserten hade överskriften I hjärtats namn. Sällan har en titel varit mer passande. Detta var något som gick rakt ini hjärtat och stannar där för en lång tid framöver.

Johan E. Skoglund

Umeå x2
Efter dagens två genomförda konserter på två helt olika platser i Umeå och med helt olika publik, känner jag mig väldigt nöjd och nu också ganska trött.
Mycket rodd, soundcheck och fläng, men jätte kul. Mike spelade som en mästare och Christian, vilken humor och underbar musikant!
Min vän Leif fanns på plats och som den fantastiske person han är, hjälpte han till med rodd och transporter. Till kvällskonserten kom också min barndomsväninna Gittan, vilket kändes fantastiskt roligt och speciellt.

Dagen efter turnépremiären …
Midsommaraftonens midnattssolkonsert i en proppfull Skellefteå Landskyrka medan det norrländska solljuset strålade in genom kyrkfönstren!!
Musikens glädjeflow var magisk och de stående ovationerna efter konsertens slut var ”breathtaking”!
Känner mig oerhört tacksam!

Repetitioner med glädjeflow - så underbara musiker Mike Hamilton och Christian Mjörndal!!!
Midnattssolspremiär imorgon uppe i Skellefteå Landskyrka och de har lovat strålande norrlandsväder!!!
Mitt Norrland - Here We Come!

I morse anlände den fantastiske altsaxofonisten från USA Mike Hamilton till Stockholm.
Efter en god frukost startade vi upp repetitionen inför vår sommarturné i kyrkorna tillsammans med pianisten Christian Mjörndal.
Så mycket skratt, så mycket gags och så mycket musik - Yeah!

Nu har jag gjort det …
Igår var det alltså premiär på Richard Wagners maratonopera ”Parsifal” 5 timmar lång!
Wow - vilken prakt föreställning, regi och ljussättning!
Orkestern under ledning av dirigenten Leif Segerstam och sångarna lät så fantastiskt bra!


Igår kväll var jag gäst med de fantastiskt fina och goa jazzmusikerna Ed Epstein och Lasse Lundström på Southern Kitchen i Malmö.
Spännande konstellation med sax, kontrabas och sång - Super kul och musikaliskt busigt gig!!

Idag hade jag ett kul gig med Tompa Pettersson på häftiga Glasklart! här i Malmö!

Tompa är en helt underbar och sann musikant och jag njuter varje gång vi musicerar tillsammans, that´s jazz- and soulmusic.

Är helt uppfylld efter en fantastisk konsert igårkväll med ”Star For Life” med Ken Wennerholm och Göran Rudbo (Triple & Touch) 4 Afrikanska sångare och den underbara Jan Eliasson som gästtalare!
Tänk vad glädje fortplantar sig, önskar att ni alla varit där!

Åh TACK - så roligt med all uppmuntran till min hemsida, blir både rörd och glad!!
Kram fina, goa ni <3

Hej och välkommen till min alldeles nya hemsida!

Här ska jag försöka hålla igång min blogg efter bästa förmåga.

Du är också jätte välkommen att skicka ett meddelande alt. höra av dig om konsertbokning!

Bästa hälsningar
Elisabeth